Grille paleniska wędzarnie
Mięsa oraz wędliny przyrządzane w domu smakują znacznie lepiej niż te sklepowe. Warto zatem zainwestować w przydomową wędzarnię czy grill ogrodowy, sprzęty które umożliwią samodzielnie przygotowywanie zdrowej i niezwykle smacznej żywności.
Wędzarnie ogrodowe z metalu
Coraz większą uwagę przywiązujemy do tego co jemy. Żywność sklepowa często bowiem pozostawia wiele do życzenia, dlatego tak chętnie decydujemy się przygotowywać ją samodzielnie. Smaczne wędliny i pachnące wędzonką mięsa, sery czy ryby przyrządzane w przydomowej wędzarni smakują wybornie i próżno szukać takich w sklepach. Aby jednak mogły powstać, potrzebny jest odpowiedni sprzęt. Oferowane w naszym asortymencie nierdzewne wędzarki ogrodowe idealnie się do tego celu nadają. Wolnostojące, wykonane z wysokogatunkowej stali nierdzewnej oraz stali korteńskiej nie tylko estetycznie się prezentują ale przede wszystkim niezawodnie służą. Materiał, z jakiego są wyprodukowane, charakteryzuje się wysoką odpornością na wahania temperatur, nie odkształca się i nie traci swoich walorów. Paleniska do wędzarni mają odpowiednią wielkość, pozwalającą uzyskać właściwą temperaturę wędzenia. Doskonale też oddają ciepło. To tam powstaje dym wędzarniczy, nadający wędzonym potrawom niepowtarzalnego aromatu. Zaopatrzone są w solidny ruszt do paleniska, najczęściej wykonany z żeliwa, materiału, cechującego się nie tylko wysoką trwałością, ale przede wszystkim odpornością na działanie wysokich temperatur. O ergonomię obsługi urządzenia dbają drzwiczki do paleniska wędzarni. Ułatwiają dokładanie drewna, jak również kontrolę nad procesem jego spalania. We wnętrzu komory wędzarniczej umieszczone są półki nierdzewne do wędzarni nieizolowanej. Służą sprawniejszemu rozprowadzaniu dymu, a także umożliwiają wędzenie produktów w pozycji leżącej, To rodzaj rusztu, na którym można wędzić ryby, sery oraz inne, mniejsze wyroby, nienadające się do zawieszania na tradycyjnych hakach.
Metalowe grille ogrodowe
W naszym asortymencie nie tylko znaleźć można wędzarnie ogrodowe, ale także metalowe grille. Charakteryzują się one solidną konstrukcją wykonaną z wysokiej jakości materiałów, wykazujących się bardzo dobrą trwałością i odpornością na działanie czynników zewnętrznych. Klasyczny grill metalowy składa się z ogniotrwałej misy o różnych wymiarach oraz kształcie, pełniącej rolę paleniska. Nad nią znajduje się staranie dopasowany wielkością ruszt, na którym układa się potrawy przeznaczone do grillowania. Misa opiera się na metalowych nogach, zapewniających całej konstrukcji odpowiednią stabilność.